Рiпак, сорт - Анна

Анна
Озимий ріпак

Оригінатор: Інститут олійних культур Української академії аграрних наук (м. Запоріжжя), Інститут польових і овочевих культур (м. Нові Сад, Сербія). Внесений до Державного реєстру сортів рослин з 2006 року.

Біологічні особливості: Сорт олійного напрямку з відмінними якісними показниками. Висота рослин 160 см. Кущ напівзімкнений. Стебло пряме, округле, розгалужене має 5 – 7 бокових гілок, які  відростають  на висоті 48 – 50 см. Листки середнього розміру з частками, зубчастість краю листка помірна. Суцвіття – рихла китиця, квітки великі, жовтого кольору. Середній час цвітіння. Насіння кулясто – овальне, чорне, з масою 1000 насінин 4,2 – 4,5 г.  Стійкий до вилягання, засухи, осипання. Стійкий до ураження переноспорозом, бактеріозом та до пошкодження ріпаковим квіткоїдом. Відзначається підвищеною зимостійкістю. Сорт ранньостиглий, вегетаційний період становить 285 – 288 днів.

Господарські властивості: Сорт призначений для виробництва олії , придатної для використання на харчові цілі, переробки на біопаливо, а також одержання високоякісного шроту для потреб тваринництва. Середня урожайність в зонах Лісостепу - 36,9 ц/га,  Степу – 33,8 ц/га. Потенційна  урожайність  50 ц/га.  Вміст жиру в насінні 47,5 - 49,7%, білку 21,9 – 22,9%, ерукової кислоти 0,2%, глюкозинолатів 0,6%.  Сорт рекомендований для вирощування в усіх зонах України. Норма висіву 5 – 6 кг/га в оптимальні для кожної зони сроки.