КАССІОПЕЯ
Озима тверда пшениця

Оригінатор:
Науково – виробнича фірма „Дріада, ЛТД”, Інститут землеробства південного регіону УААН. Сорт внесений до державного реєстру сортів рослин України з 2008 року для зони Степу і Лісостепу.

Біологічні особливості:
Різновидність гордеіформе. Колос довжиною 6–7 см. Остюки зазубрені, з червоним забарвленням. Зернівка білого кольору.
Середньоранній. Короткостебловий (71–80 см). Відрізняється комплексною стійкістю до різних грибкових захворювань. Морозо- і зимостійкість висока, посухостійкість підвищена. Не осипається.
 
Господарські властивості:
Високоврожайний. Урожайність 7,0–7,5 т/га.

Відповідає всім вимогам стандарту до високоякісного зерна твердої  пшениці для виготовлення макаронних виробів вищого ґатунку. Натура зерна 810 г/л. Вміст клейковини – 40,3 %, білку в зерні – 14,5 %. Загальна оцінка якості макаронних виробів 4,0 – 4,5 бала.

Рекомендується вирощувати по кращих попередниках (чорні та зайняті пари, зернобобові, багаторічні та однорічні трави). Кращим строком сівби в степовій зоні є 20–25 вересня. Оптимальна норма висіву 4,5–5,0 млн. схожих насінин на гектар, при більш пізніх строках норму висіву слід збільшувати до 5,5–6,0 млн/га.